Espen Ottosen er informasjonsleder i Misjonssambandet.
Espen Ottosen er informasjonsleder i Misjonssambandet. (Foto: Misjonssambandet)

Som alle andre

Tekst: Espen Ottosen
Publisert: 29.03.24 KL. 08.30.
Oppdatert: 28.04.24 KL. 08.06.
  • Lunde
    Annonse

Siden i fjor høst har jeg – sammen med Harald Hovland, pastor i Vitalkirken og ansatt i Misjonssambandet Norge – laget en podkast hvor vi spør om kristne er mer preget av vår tid enn vi egentlig er klar over.

Er det slik at vi, i praksis, lever omtrent som alle andre nordmenn? Eller er hverdagen vår preget av Bibelens tankesett og verdier?

Temaene har vært mange. Vi har spurt om vi egentlig lever som om Gud ikke finnes blant annet med tanke på penger, forholdet til autoriteter, vennskap, seksualitet og farsrollen.

Ofte har vi innsett at det faktisk er lett å innrette seg «etter den nåværende verden» selv om Paulus advarer oss mot akkurat det (Rom 12,2).

Noen ganger er det lett å oppdage for kristne at vår tids verdier kolliderer fullstendig med Bibelens verdier. Andre ganger kan det være virkelig vanskelig å innse hvor mye vi preges av samfunnets avkristning.

Et nærliggende eksempel i mitt liv handler om tidsbruk og travelhet.

PÅ SIDELINJEN

Mennesker er forskjellige – og situasjonene vi befinner oss i varierer – og det betyr nok også at utfordringene vi møter er ulike.

Men en av de fristelsene som vårt samfunn på en særlig måte utsetter oss for er travelhet – og mangel på stillhet.

Nederlandske Corrie Ten Boom, som overlevde Holocaust og i årene etterpå ble en viktig kristen stemme, sa en gang at når djevelen ikke kan få deg til å synde, så får han deg til å bli travel.

Første gang jeg leste disse ordene kjente jeg på en skepsis. Kanskje fordi jeg, som mange i vårt moderne samfunn, ser verdien av effektivitet og trives med å ha mange baller i lufta.

Men jo mer jeg vurderer eget liv, jo mer innser jeg at travelheten kan sette Gud på livets sidelinje.

For mange av oss sørger ulike skjermer, og særlig mobiltelefonen, for færre pauser og lite stillhet. En rekke undersøkelser viser at den jevne nordmenn bruker mange timer hver eneste dag på mobilen og på tv-titting. Men hvor mye tid får Gud?

DJEVELENS JOBB

I 2017 utkom boken The Ruthless Elimination of Hurry (på norsk: Den brutale utryddelsen av travelhet) av den amerikanske pastoren John Mark Comer.

Den ble raskt en bestselger. Mange opplevde at temaet var viktig. Blant annet løfter Comer frem at Jesus, ifølge evangeliene, ofte trakk seg tilbake. Og til disiplene sa han: «Kom med meg til et øde sted hvor vi kan være alene, og hvil dere li!» (Mark 6,31).

Jesus anbefalte altså stillhet og avkobling. I vårt oppjagede samfunn er det antagelig helt nødvendig – for vår åndelige helse – å legge bort mobilen, skru av tv-en og å være alene med Gud.

Som Comer skriver et sted: «Mange har funnet ut at den moderne verden rett og slett er en konspirasjon mot vårt indre liv. Det er vanskelig å ikke se en mørk kraft bak det hele utover bare kapitalisme. Når vi ukritisk raser gjennom det digitale terrenget gjør vi djevelens jobb ganske enkel.» 

Powered by Cornerstone