Hans Birkeland 26.03.50–28.11.23
Hans Birkeland 26.03.50–28.11.23 (Foto: Privat)

– Elsket Etiopia.

Tekst: Arne Solberg
Publisert: 03.12.23 KL. 07.00.
Oppdatert: 22.02.24 KL. 07.54.
  • Annonse - Hovland og Ottosen
    Annonse

Hans Birkeland ble født i Etiopia. Han vokste opp der og ble alltid en del av landet og folket. Han elsket Etiopia og ønsket å vie livet sitt til arbeidet med hjelp og bistand til de som ikke hadde det så godt og å være et vitne om hva Jesus hadde gjort for oss.

Han jobbet med å bli en del av det norske etter oppveksten i Etiopia. Men hele tiden var lengselen til Etiopia sterk.

Han tok utdannelse som var relevant for misjonsarbeidet. Han møtte Inger Karine f. Fanuelsen og sammen reiste de som misjonærer for NLM til Etiopia i 1976. 

Misjonærtjenesten.

Hans hadde vært i Etiopia i 1974 som nødhjelpsarbeider for Kirkens Nødhjelp. Nå fortsatte han og Inger Karine i Mekane Yesus kirkens arbeid. Han var yrkesskolerektor, bistandskoordinator og tillitsmann/stedlig representant for NLM, for å nevne noen av oppgavene.

Hans snakket amharisk som en etiopier og kjente kulturen godt.

Han var en som kollegene kunne regne med, han var rolig og god å søke råd hos i utfordrende saker.

I tiden med revolusjon, forfølgelse av kristne, henrettelse av opposisjonelle og mye usikkerhet var alltid Hans en god venn å ha. Hans ble kontaktet av Mekane Yesus og ble en pådriver for arbeidet mot øst i Etiopia. Han understreket at dette måtte skje sammen med Mekane Yesus.

Etiopierne var glad i Hans, søkte råd hos han og lyttet til hans råd.  Det kom til uttrykk under feiringen av 75årsjubileet for NLM sitt arbeid i Etiopia. Mange av medarbeiderne i Mekane Yesus kirken spurte etter Hans og sendte hilsener til han. Uka før han døde fikk vi overbringe hilsningene direkte, og Hans tok i mot med smil og vemod.

Tjeneste fra Norge.

Tilbake i Norge ble det i flere år oppgaver ved hovedkontoret som bistandskonsulent og misjonssekretær.

Hans fortsatte sin tjeneste i Etiopia som stedlig representant for Kirkens Nødhjelp. Han var en brobygger og var sterkt engasjert i freds- og forsoningsarbeidet. Alltid var han som en av folket. De siste årene av sin tjeneste var Hans stedlig representant for Kirkens Nødhjelp i Sudan.

Der satte han også tydelige spor. Den siste krigen i Sudan smertet han dypt.

Tydelig vitnesbyrd.

Inger Karine og deres fire sønner ble hele tiden en del av Hans sitt engasjement for Etiopia og Sudan. De ble smittet av kjærligheten til folk og land. Etter at Hans avsluttet sitt engasjement i Sudan, ønsket han å få tid sammen med Inger Karine og guttene og deres familier. Men kreften satte en stopper for det.

Hans bevarte en frimodig tro og et tydelig vitnesbyrd!  Han har fått hvile fra smerte og lidelse.

Tilbake sitter hans kjære med savnet. Vi har mistet en god venn, misjonærkollega og forbeder. Vi takker for alt Hans fikk være og lyser fred over hans gode minne.

Powered by Cornerstone