Professor og forfatter Alister McGrath deltok på Veritaskonferansen.
Professor og forfatter Alister McGrath deltok på Veritaskonferansen. (Foto: Kjetil Fyllingen, Damaris Norge)

– Ikke bare atomer og molekyler.

Alister McGrath har en doktorgrad i biofysikk. I boken Det store mysteriet, som kom på norsk i høst, prøver han å vise at mennesker trenger å forstå hvem de er og hvorfor de har betydning.

Publisert: 27.11.23 KL. 07.00.
Oppdatert: 24.04.24 KL. 05.34.
  • Annonse - Hovland og Ottosen
    Annonse

Det store mysteriet.

Alister McGrath.

Veritas Forlag, 2023.

232 sider.

– Ja, det er en apologetisk bok. Jeg fokuserer på åndelige temaer, men i tillegg er vi svært opptatt av mental helse i vår tid, ikke minst for unge. Vi trenger alle å ha et sikkert fundament livet. Det handler om å vite hvem man er, at man hører til et sted og hva livet handler om. Det gir stabilitet og motstandskraft, sier Alister McGrath.

Mot materialismen.

– Ikke bare atomer og molekyler.Foto: Bokomslag

Vi møter han på Veritaskonferansen i Grimstad i oktober hvor hans norske utgave av boken ble lansert. Konferansen arrangeres av Bibelskolen i Grimstad, Laget (NKSS), Damaris Norge og Ungdom i Oppdrag. 70 år gamle McGrath har tre doktorgrader – en i biofysikk og to innenfor teologi – og har skrevet svært mange bøker. Han har ofte gått i rette med et strengt materialistisk syn på virkeligheten. Det gjør han også i sin siste bok på norsk.

– Jeg ser på de materialistiske alternativene og hvorfor disse ikke fungerer, og så prøver jeg å utfolde hva den åndelige virkeligheten har å bety, sier McGrath.

De store spørsmålene.

Hans poeng er ikke å avvise moderne naturvitenskap.

– Det er sant at vi mennesker er bygd opp av molekyler og atomer, og at vi formes av miljøet vårt, men det er bare en del av bildet. Mye mer må sies.

– Tenker du at de psykiske utfordringene som unge mennesker står overfor skyldes et ateistisk tankegods?

– Nei, så enkelt vil jeg ikke si det. Men jeg hevder at vi trenger å besvare de store spørsmålene. Og i vår kultur er det mange som ikke vil gå inn i slike spørsmål. Noen vokser opp i familier der temaene diskuteres og det finnes rollemodeller, men svært mange vokser opp i en helt annen virkelighet. Det holder ikke bare å møte et slags teoretisk verdisystem. Og der kan kirken spille en viktig rolle. 

Powered by Cornerstone