Intervjuet: «Mariann»Stedlig representant |
– Hva er siste nytt fra Sentral-Asia?
– Sentral-Asia har gjennomgått betydelige politiske, økonomiske og sosiale forandringer i løpet av de seneste årene. Regionen står overfor både utfordringer og muligheter i møte med globalisering, økonomisk utvikling og sosiale reformer. Samtidig fortsetter spørsmål om religionsfrihet og menneskerettigheter å fortsatt være følsomme temaer.
Sentral-AsiaSentral-Asia består av Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Turkmenistan og Tadjikistan, og Misjonssambandet har arbeid i deler av dette området. Befolkningen er kjent for sin gjestfrihet, men samtidig er samfunnet preget av mye kontroll og begrensning. Det er en muslimsk oppvåkning i Sentral-Asia, der religion blir mer offentlig i samfunnet. Det viktigste for Misjonssambandet er å ha en tilstedeværelse i et samfunn hvor hverdagen for mange kristne er preget av forfølgelse. I tillegg støtter vi ulike prosjekter i samarbeid med lokale kristne. |
– Hva er siste nytt fra arbeidet til Misjonssambandet i Sentral-Asia?
– Vi har opplevd både utfordringer og velsignelser i år. Et medlem i teamet var i en alvorlig ulykke, men takket være Guds nåde overlevde han, noe som er et mirakel. Samtidig har vi hatt gleden av å sende folk for å starte et nytt arbeid i sør (red.anm. les mer om dette på neste side). I januar i fjor lagde vi en visjonsplan for de ti neste årene, der målet er å sende ut fl ere team til ulike områder. Noen måneder etter at vi vedtok planen, opplevde vi at Gud åpnet en vei til et område i sør, og i år flyttet en familie dit. Vi ser dette som en del av Guds ferdiglagte gjerninger som vi får være med på.
Vi trenger visshet og Guds ledelse for å vite hvordan vi best starter opp nye prosjekter og hvor vi skal bruke våre ressurser.
«Mariann»
– Hvilke muligheter og utfordringer ser du for Misjonssambandet arbeid i Sentral-Asia?
– Sentral-Asia befinner seg i en fase med rask utvikling og forandringer. Akkurat nå er det åpenhet for å starte nye prosjekter som kan fungere som plattform for trosformidling. Dette skaper store muligheter for oss til å nå ut til fl ere mennesker og bygge opp arbeid i områder som tidligere var stengt. Samtidig står vi foran store utfordringer da det finnes sterke krefter som jobber for å gjøre landet mer muslimsk. Denne dynamikken skaper usikkerhet rundt hvor lenge denne åpenheten finnes, noe som gjør det viktig å reagere raskt og effektivt. Vi trenger visshet og Guds ledelse for å vite hvordan vi best starter opp nye prosjekter og hvor vi skal bruke våre ressurser.
– Hva er planene framover?
– Vi arbeider for tiden med å etablere et skolesenter i den sørlige delen av landet. Dette initiativet har som mål å sende flere medarbeidere til området, skape arbeidsmuligheter og bygge relasjoner der Guds kjærlighet kan formidles. Skolesenteret vil også være en velsignelse for barna i området. På lengre sikt planlegger vi å sende ut flere team til andre deler av Sentral-Asia der det finnes få eller ingen kristne for å fortsette arbeidet med å dele troen og være en kilde til håp og forandring i lokalsamfunnet.