Er kreativitet og skaperkraft henvist til en interessegruppe i det kristne fellesskapet?
Er kreativitet og skaperkraft henvist til en interessegruppe i det kristne fellesskapet? (Foto: Swapnll Dwivedi/Unsplash.com)

Når det skapte skaper

Når vi skaper, er vi i kontakt med det at vi er skapt i Guds bilde. Vi er også skapt til å skape, til å være kreative.

Tekst: Ingebjørg Nandrum
Publisert: Publisert: 03.02.2024
Oppdatert: 13.02.24 KL. 12.00.
  • Annonse - KNIF Jobb
    Annonse
Når det skapte skaper

I et av livets første jobbintervjuer ble jeg spurt om jeg var kreativ. Jeg så umiddelbart for meg voksduker, limpistoler og «kunstverk» laget av tråd eller filt – og svarte et kort og klart nei. Jeg ville gjøre et godt inntrykk, men jeg måtte jo være ærlig også. Kreativitet var ikke noe av det jeg kunne bidra med.  

Jeg, kreativ?

Videre i intervjuet fortalte jeg om interesser, egenskaper og hva som engasjerte meg. Jeg beskrev hva jeg tenkte jeg hadde å bidra med i den aktuelle jobben. Etter hvert fikk jeg også presentert en case som jeg besvarte så godt jeg kunne.

Da vi var i ferd med å runde av praten, sa en av intervjuerne: «Det er én ting jeg ikke helt forstår. Du sa at du ikke er kreativ, men alt du har sagt etter det, har vist det motsatte. Det er nettopp kreativiteten din du bruker igjen og igjen, og som er noe av det viktigste du har å bidra med i denne jobben.»  

Jeg ble paff og hadde ingen god respons til det han sa. Men i ettertid kvernet kommentaren videre. Jeg, kreativ?  

I begynnelsen var kreativitet.

På en av de aller første sidene i Bibelen møter vi mennesker som skaper. De har nettopp blitt skapt, dette er i de tidligste generasjonene etter Adam og Eva, Kain og Abel. I Første Mosebok 4,17 og utover står det om de som bygde byer, etablerte familier, drev med dyr og musikk og smedkunst.

Før nesten alt annet i Bibelen er det gjort plass for å si noe om mennesker som skaper og lever i fellesskap.

Ting som vi kan tenke bare er unyttige hobbyer eller tidsfordriv (som å spille harpe og fløyte, vers 21), får en viktig plassering og betydning. Ting som vi neppe ville inkludert på en CV, og heller bruker som «fun facts» i en knipe, blir nevnt som det som var med på å etablere samfunnet og kulturen blant menneskene på jorda. Det var viktige brikker i helheten, det var viktige bidrag til det som skulle bygges sammen.  

Kreativitet som glapp

Et sted mellom Første Mosebok og i dag har denne tanken begynt å glippe. Historikere, teologer og filosofer kan fortelle om flere debatter og teorier som har matet tanken om at det å skape, være kreativ, ikke er like viktig som mye annet. Primærbehovene, de teologiske refleksjonene og det som kan måles i ren profitt, blir løftet opp på bekostning av det som tar tid og flid.

Så sitter vi plutselig her og tenker at «kreativ gruppe» er en av tjenestene i menigheten som kan velges eller velges bort, at det er et overskuddsfenomen.

Men hva hadde egentlig gudstjenestene våre vært uten det kreative – uten sanger, lysestaker eller gjennomtenkt formidling?

Og hva hadde blitt igjen av historien og arven vår dersom vi skulle tatt bort alt av kunstuttrykk, menneskelig utfoldelse og kreativitet? Og hva med hjemme og for oss selv, er det kreative virkelig et valgfritt tillegg, eller er det med på å gi oss rytme, mening og rotfeste? 

Skapt til å skape

Det blir litt tydeligere dersom vi tenker på det engelske ordet create, å skape. Create er Guds oppgave, han skaper oss og verden fra ingenting. Ordslektningen creative er vår del av arbeidet. Vi bruker det skapte: Oss selv, gjenstandene, opplevelsene og sanseinntrykkene rundt oss, og skaper nye sammenhenger og mening. Når vi skaper, er vi i kontakt med det at vi er skapt i Guds bilde. Vi er også skapt til å skape, til å være kreative.  

Og før du tenker, som jeg gjorde, at kreativitet er forbeholdt en begrenset gruppe mennesker som gikk tegnelinja på videregående, så må det være klart: Kreativitet handler om så mye mer enn glitter og lim. Det er kreativt å bake, å føre en god samtale, å lære et nytt språk, og å finne den optimale intervalløkta som får deg til å kjenne at du lever. Det er kreativt å leke med barn, skrive et godt møtereferat og å ha presis og morsom bruk av emojis.

Det er også kreativt å lytte, observere, plystre og synge, uansett om du treffer tonene eller ikke. Det er kreativt å finne gode måter å hjelpe noen på som trenger det, og å knytte bånd med naboer og kollegaer som du egentlig har lite til felles med.  

Vi trenger det kreative, for ellers stopper samfunnet opp.

Det er ikke bare noe vi bruker tid på når vi kan og vil, men vi er avhengige av at hver enkelt av oss er villige til å bruke oss selv for å skape noe i og rundt oss. Vi er skrudd sammen på hver vår unike måte, med sanser og evner og interesser, og nettopp hver enkelt kombinasjon gir grunnlag for å skape – være kreativ – noe som kan velsigne og vise glimt av noe større.

Ingebjørg Nandrup er utsending for Misjonssambandet i Indonesia og har vært høgskolelektor på Fjellhaug internasjonale høgskole.

Fortsett lesingen med disse:
Powered by Cornerstone