Nattverdsmøte Skjærtorsdag er en tradisjonsrik del av påskehøytiden i mange kristne fellesskap.
Nattverdsmøte Skjærtorsdag er en tradisjonsrik del av påskehøytiden i mange kristne fellesskap. (Foto: Heidi Klingsheim)

Påsken på bedehusene

Er det en høytidskrise i fellesskapene våre? Vi har spurt fellesskapsutvikler Marit Andersen, pastor Joachim Hodne og pastor Aslak Tveita.

Tekst: Heidi Klingsheim
Publisert: 28.03.24 KL. 08.30.
Oppdatert: 28.04.24 KL. 07.51.
  • Lunde
    Annonse
Påsken på bedehuseneMarit Andersen er fellesskapsutvikler i Misjonssambandet sør, forkynner og tidligere misjonær.Foto: Misjonssambandet

Marit Andersen, fellesskapsutvikler i Misjonssambandet sør:

– Da jeg var misjonær i Bolivia, og vi skulle bygge opp forsamlingen, var jul, påske og pinse de viktigste høytidene. De representerer det viktigste innen kristen tro, og det er naturlig og viktig å markere det, forteller hun.

Hun blir stille et øyeblikk.

– I vår kultur er påsken bli  bare en del av kalenderen, sier Andersen, men legger til:

– Jeg tror nok mange forsamlinger ikke har påskemøter, fordi forsamlingene er så små. Nå drar mange flere av oss på ferie, reiser til hytta, eller besøker familie i forbindelse med fridagene. Det blir tungt å dra i gang møter om en er veldig få igjen, sier hun.

– Større forsamlinger har ressurser til å gjennomføre møter i påskehøytiden, de har mange som støtter opp om møtene, og kanskje også ansatte som er med å arrangere.

Vekst og modning

Andersen har mange tanker, og har erfart at det er store forskjeller rundt i de ulike forsamlingene. Men en ting trekker hun frem:

– Det å være en forsamling som tar et større ansvar for medlemmenes vekst og modning… der ligger det noe, sier hun, og legger til:

– Påskens budskap er viktig for medlemmenes åndelige liv. Som forsamling må vi prøve å skape en helhet, en bevisstgjøring for oss selv og andre, på hva høytidene gir oss av innhold.

– Ved gjentakende feiring skjer det noe med oss. Det har en enorm opplæringsverdi og identitetsskaping i enkeltpersoner, familier og forsamling, forteller hun.

– Hva betyr påsken for deg?

– Dersom påsken ikke var sann, så ville hele mitt liv vært bygget på feil grunnlag. Påsken er grunnlaget for at jeg har fred med Gud, sier hun, før hun skyter inn med et smil:

– Det der hørtes veldig gammeldags ut.

– Den seieren Jesus vant da han sto opp av graven, betyr en ny fremtid for meg, et nytt mulighetsrom. Jeg kan stå opp om morgenen og vite at jeg er tilgitt fordi Jesus døde for meg og tok all min synd og skam, og det gir meg frihet, avslutter Andersen.

Påsken på bedehuseneJoachim Hodne er pastor i NLM Stjørdal forsamlingFoto: Privat

Joachim Hodne, pastor i NLM Stjørdal forsamling:

– Jeg vet at i Stjørdal var det store påskemøter før i tiden, gjerne med flere møter om dagen, forteller Hodne.

– Nå er det nok mange flere som reiser bort, og det er færre møter nå enn før, både i antall møter og antall folk.

Han fortsetter: – Men det er også noen som kommer på møtene som ikke går til vanlig. Folk som er i området på ferie, eller skoleungdom som studerer et annet sted, dukker opp. Det er kjekt, forteller den unge pastoren.

Påskemøte før påske

Han har bare vært pastor i 1,5 år, og er veldig glad han har mange frivillige å samarbeide med.

– Vi skal arrangere et møte søndagen før palmesøndag, det har vi kalt «Påsken i ord og toner», og gjennom opplesing og musikk får vi fram i påskens budskap. Så blir det et opphold i møtene fram til Skjærtorsdag og Påskedag.

Han forteller at møtene er «vanlige» møter, men med fokus på påskens budskap. Skjærtorsdag er det nattverdmøte.

– Siden vi ikke har møter i palmehelgen, erfarer vi at folk reiser bort, for å returnere når møtene skal være, og det er jo veldig fint, forteller Hodne, og legger til:

– For meg er påsken et høydepunkt, hele min historie er forandret på grunn av det som Jesus gjorde. Jeg får være på Jesu lag, han som vant over døden. Jeg har løfte om et evig liv, det forandrer min historie, og har forandret kirkens og verdenshistorien, avslutter pastoren.

Påsken på bedehuseneAslak Tveita er 20 prosent ulønnet pastor i Fokus hverdagsmenighet på Klepp i Rogaland.Foto: Heidi Klingsheim

Aslak Tveita, pastor i Fokus hverdagsmenighet: 

– Vi er nok generelt en del av høytidskrisen i lavkirken, sier Tveita.

– I vår menighet har vi jobbet med å gjenvinne søndagen som en dag der man søker fellesskap i forsamlingen. Nå er det på plass, og vi har som mål å rette søkelyset på høytidene, sier han engasjert.

– Bibelen er tydelig på at høytidene skal feires, det ligger mye pedagogikk i det. Frelseshistorien fortelles gjennom høytidene, forteller han, og legger til: – Ikke bare pås- ken, men også de andre høytidene. Det er når vi ser alle høytidene under ett, at vi ser en hel frelseshistorie.

Fokus hverdagsmenighet har møte Palmesøndag, og 2. påskedag, sistnevnte sammen med de omkringliggende menighetene på Klepp.

– Vi legger en del i planleggingen av disse møtene, det skal jo ikke være en «restefest», sier han og smiler.

– Vi har fokus på hva vi vil formidle, dere er hvordan vi vil formidle det.

Tynn is

Tveita synes det er viktig at menigheten også møter medlemmenes hverdagsbehov.

– Vi tenker at folk reiser på ferie, på hytta, eller besøker familie og venner, og slik skal det være. Vi vil ikke gi folk dårlig samvittighet, sier han.

– Men det er klart, vi er jo litt på tynn is, fordi vi ikke har møter selve påskedagene, men vi har altså kommet fram til et kompromiss, med de to møtene vi arrangerer i påsken, avslutter han. 

Powered by Cornerstone