- Fra venstre: André og Hildegunn Sjøstrand, og kamerat Eivind Frøystad gikk på Kongshaug fra 2003-2006.
- Fra venstre: André og Hildegunn Sjøstrand, og kamerat Eivind Frøystad gikk på Kongshaug fra 2003-2006. (Foto: Hanna Marie Haug)

– Det har formet hele mitt liv

Hildegunn og André Sjøstrand og Eivind Frøyland vendte tilbake til Kongshaug for én dag. En tredjedel av alle tidligere Kongshaug-elever kom på jubileumsfest lørdag 16. mars.

Tekst: Hanna Marie Haug
Publisert: 18.03.24 KL. 07.00.
Oppdatert: 24.04.24 KL. 05.48.
  • Forlagshuset Lunde - generell
    Annonse

– Vi feirer at skolen nå har vært et musikkgymnas i 25 år. Vi vil markere både det kristne grunnlaget vårt, og at vi er en markant leverandør av elever som går ut av skolen med musikkompetanse, sier rektor Henning Iversen.  

Vi hadde ikke forventet at så mange skulle komme, men det er veldig kjekt

Henning Iversen

Siden oppstart i 1999 har nesten 900 elever sunget, spilt, lært og levd på Kongshaug i Bjørnafjorden kommune. 320 elever, i tillegg til en del tidligere ansatte kom tilbake på en solfylt jubileumsfest i helgen.  

– Vi hadde ikke forventet at så mange skulle komme, men det er veldig kjekt. Det er en stor jobb å mobilisere for et slikt arrangement, men samtidig er det en stor glede, sier Iversen. 

Ingen selvfølge  

Dagens opplegg var tredelt. Først var alle tidligere elever og ansatte velkomne til skolen for mimring og middag. Så holdt dagens elever to konsertforestillinger i Oseana kunst- og kultursenter med dans, drama, sang og full besetning.  

– Det var først bare satt opp en konsert, men vi skjønte tidlig at vi måtte ha en ekstra, forteller Iversen.

– Det har formet hele mitt livOversiktsbilde fra konserten: Det var mye intern Kongshaug-humor i forestillingen av dagens elever.Foto: Marius Haugland Schwarz

Til sammen har de solgt omtrent 850 billetter til de to konsertene. Om kvelden ble det arrangert en «epilog», der også tidligere elever bidro med å lede publikum gjennom en gospel-sing-along. Oddvar Rotvik, rektor på skolen fra oppstart til 2020 og flere andre lærere, ansatte og tidligere elever delte også noen ord.  

Kongshaug begynte som handelsskole i 1962 og ble folkehøyskole to år etterpå. I 1995 ble folkehøyskolen lagt ned, og arbeidet med å få godkjenning som musikkgymnas var i gang. Etter mye motgang lyktes det, og høsten 1999 kunne Kongshaug musikkgymnas ta imot de første elevene. Rektor Iversen uttrykker stor takknemlighet for at elever fortsetter å søke seg til skolen. 

– Det er ingen selvfølge at vi har hatt mange elever og søkere opp gjennom årene, og at de ønsker å bruke tre år av livet sitt på Kongshaug. Det er vi takknemlige for, sier han. 

Formet hele mitt liv 

Blant de som tok turen på jubileet var ekteparet Hildegunn og André Sjøstrand, som møttes på Kongshaug, og deres venn Eivind Frøystad. De gikk alle på Kongshaug fra 2003-2006.  

Jeg husker jeg ble kjempeglad for å komme inn.

Hildegunn Sjøstrand

For Hildegunn var det et naturlig valg å søke seg til musikkgymnaset. 

– Jeg hadde en storebror som gikk her, og jeg synes det så veldig gøy ut. Selv spilte jeg fiolin. Jeg husker jeg ble kjempeglad for å komme inn. Den gangen var det bare 90 elever i hver klasse, så jeg regnet ikke med det var selvsagt at jeg skulle få plass, forteller hun.  

På spørsmål om hva skolen har betydd for henne, kommer det raskt: 

– Det formet jo hele mitt videre liv. Her traff jeg jo også André, og det var veldig kjekt. Det ble ikke musikk på meg videre, men det var formative år.  

– Ja, og vi har det jo flott sammen til den dag i dag, skyter ektemannen inn.    

– Skulle vart en uke 

Kameraten Eivind Frøystad hadde noen tvilsøyeblikk rundt om Kongshaug var skolen for han.  

– Det første året byttet jeg nesten over til allmenn. Jeg hadde vært vant til å ta ting på gehør, og var ikke noe god på å lese noter. Det ble jo et press når folk var så flinke. Jeg tenkte flere ganger: skal jeg gå her? 

Men han fant sin plass med tiden. 

– Når våren kom kjente jeg at det var så mye hyggelige folk her at jeg vil fortsette. Det er jeg veldig glad for. Jeg fant også min greie her med data og IT. Det var ikke musikk, men jeg fant noe jeg var god på, sier han.  

– Det har formet hele mitt livHildegunn og André Sjøstrand og Eivind Frøystad var blant mange tidligere elever som vendte tilbake for å feire 25-årsjubileumet til Kongshaug.Foto: Hanna Marie Haug

– Og hvordan er det å være tilbake i dag da?  

Eivind må tenke seg om litt.  

– Det er veldig kjekt, men å bare ha en dag bli litt kort og overfladisk. Det skulle vart en hel uke, sier han.  

Og Hildegunn og André sier seg enige. 

Powered by Cornerstone