Campus Tryggheim skoler rommer både videregående og ungdomsskole.
Campus Tryggheim skoler rommer både videregående og ungdomsskole. (Foto: Tryggheim)

Storebror på Jæren

For 104 år siden ble Tryggheim startet på Nærbø – og er dermed nesteldst av skolene heleid av Misjonssambandet. Den er også den største med sine 800 elever.

Tekst: Espen Ottosen
Publisert: 11.02.24 KL. 07.00.
Oppdatert: 22.02.24 KL. 06.42.
  • Forlagshuset Lunde
    Annonse

23. juni 1919 var det kretsmøte for Kinamisjonen på Nærbø, hvor oppstart av ungdomsskole skal drøftes.

Kretsstyret er skeptisk – særlig av økonomiske grunner.

Men den markante forkynneren Sven Foldøen (1878– 1953) har mobilisert mange støttespillere. Til slutt stemmer 170 for og bare åtte imot.

Etter avstemningen sa kretsstyreformann Brynjulv Mugaas at vedtaket ville få liten betydning da hovedstyret sikkert ikke ville godkjenne bygging av en slik skole. Men snaut fire måneder senere er skolen i gang. Og Mugaas velges til formann i skolestyret. Den rollen hadde han i 19 år.

KLASSEROM I BEDEHUS

I første omgang holder den nye ungdomsskolen til i to klasserom på Nærbø bedehus. I tillegg brukes kjeller og stue i skolehuset Breidablikk til kjøkken og matsal. Elevene skal bo i private hjem.

Men allerede neste høst – 17. oktober 1920 – innvies en tre-etasjers skolebygning med blant annet klasserom, internatrom og leiligheter til lærere.

Både dugnadsinnsatsen og givertjenesten har vært formidabel.

80 ungdommer starter opp på skolen høsten 1920.

De første årene het skolen «Kinamisjonens Ungdomsskule i Rogaland», men snart tas navnet Tryggheim i bruk. Skolen heter fra 1933 «Tryggheim ungdomsskule » og skifter navn i 1972 til «Tryggheim folkehøgskule».

Utover på 70-tallet daler interessen for folkehøgskoler, og søkertallene synker. Etter en grundig prosess blir det bestemt at skolen skal bli en videregående skole med både yrkesfaglige linjer og en allmennfaglig studieretning. Og departementet godkjenner en rekke nye studieretninger.

EN LANDSBY

Storebror på JærenGjermund Viste er rektor ved Tryggheim skoler.Foto: Tryggheim skoler

De første elevene er på plass høsten 1983. 40 år senere er det Gjermund Viste som er rektor. Det har han vært siden 2005. Han opplever tjenesten på Tryggheim som en forlengelse av misjonærtjenesten som han sto i, sammen med kona Brit, i Elfenbenskysten.

– Da døra til misjonærtjeneste ble lukket, var vi veldig takknemlige for at en ny dør ble åpnet på Tryggheim. Vi byttet ut den lille landsbyen Dioman med landsbyen Tryggheim. Ingen av stedene har en åtte-til-fire jobb. Mye skjer om kveldene, blant annet bibelgrupper og kveldsmøter.

– Det er stort at vi kan ha morgenandakt for så mange ungdommer hver eneste dag. Vi formidler både kall til frelse og kall til tjeneste, sier Viste.

UNGDOMSSKOLEN

En viktig grunn til den sterke veksten av både elever og ansatte ved Tryggheim er at det også ble startet ungdomsskole i 2005. Da startet 13 elever. Nå går 288 elever ved ungdomsskolen.

– Vi gleder oss over posisjonen vi har fått lokalt. Vi blir lyttet til i kommunen og regnes med av fylkeskommunen.

– Næringslivet setter pris på lærlingene våre, som vi ofte får høre at er pålitelige og kommer med gode verdier. Nå planlegger vi å rive et kombinert internat og skolebygg som ikke kan oppgraderes, og også da møtes vi av mye velvilje, sier Viste.

Kilder: Mot høgare mål. Tryggheim gjennom 100 år, 1919–2019.

Fortsett lesingen med disse:
Powered by Cornerstone