Nedsyltet i velsignelser

Nedsyltet i velsignelser

Tekst: Narve Jonas Nystøyl
Publisert: 24.11.23 KL. 07.00.
Oppdatert: 22.02.24 KL. 07.25.
  • Annonse - KNIF
    Annonse

«Av den som har fått mye, skal det ventes mye,» står det i Lukas 12,48. Jeg synes av og til at det er et litt slitsomt vers – litt sånn «ingenting i livet er gratis»-stemning. Som jo er svært skuffende for en sunnmøring. Det er kanskje bedre å være middelmådig, så man slipper presset.

Det hender jeg tar meg selv i å bremse litt når jeg ber Gud om noe.

Vil jeg egentlig ha dette? Er jeg klar for forpliktelsen? Det er farlig å be, nemlig. Du risikerer å få svar.

Overflod.

Jeg har gjort en oppdagelse. Jeg bor i Oslo, og fiffen her har gamle hager som bugner av frukt på høsten. Og det viser seg at de stakkars rikingene jo ikke vet hva de skal gjøre med overfloden (man sylter ikke når man er nedsyltet i penger) – så dermed settes det stadig frem esker med frukt som forbipasserende kan forsyne seg av. Og jeg er en forbipasserende. Og sunnmøring – med bærepose. Bæreposer. Flertall. Så glemte jeg et øyeblikk at ingenting er gratis, nemlig.

Ansvar.

Men så kommer oppgjørets time. For hva gjør man med kilovis med frukt? Jeg tok velsignelsen, og nå må jeg forvalte den. Frem med kniv og en million pærer som skal bli syltetøy.

Fire pærer senere er kniven på avveie og blodet spruter – jeg er ufør, og kursen må legges om.

For når mye er fått, ventes også mye. Og ny kurs er gelé! Da slipper man å skrelle, skjønner du. Men visste du at pæregelé tar tid? Makan til kravstor frukt. Det må saftes og presses og reduseres og sukres – det tar dagevis! Jeg begynner å irritere meg ganske solid over at jeg er blitt så velsignet.

Men så, kjære leser, skjer det. Litt etter litt åpenbarer det seg en tykk, burgunderfarget herlighet. Jeg er i ekstase. En helt vaskeekte pæregelé med sitron, mynte og stjerneanis. Frustrasjonen, svetten og blodet er glemt, bare gleden er igjen.

Verdt det.

Epler og pærer er relativt trivielt, men jeg vet at Gud gir meg store og små velsignelser og muligheter her i livet, og jeg tar gladelig imot. Men i etterkant blir det ofte fristende å nedvurdere dem – for å slippe billigere unna.

Mulig det bare er meg? Har du fått penger? Evner? En nabo som ikke kjenner Jesus? Vel… hva gjør du med det? For Gud og din neste? Det kan være krevende. Den gode gaven overskygges av ansvaret.

Men stå i det. Hold ut, vis deg velsignelsen verdig.

For jeg lover deg: Selv om det kan bli tungt, er det verdt det til slutt. Det er godt å bli velsignet, men det er enda bedre å se velsignelsen bære frukt. 

Powered by Cornerstone