I høsten 2021 fikk Taliban igjen makten i Afghanistan. Dette bildet er fra hovedstaden Kabul.
I høsten 2021 fikk Taliban igjen makten i Afghanistan. Dette bildet er fra hovedstaden Kabul. (Foto: Muhammad Rahmani/unsplash.com)

– Verre i Afghanistan

Etter at Taliban har styrt Afghanistan siden august 2021, er friheten for befolkningen mindre enn noen gang. Det rammer blant annet dem som forlater islam.

Tekst: Espen Ottosen
Publisert: 05.02.24 KL. 07.00.
Oppdatert: 22.02.24 KL. 07.08.
  • Annonse - Hovland og Ottosen
    Annonse

Taliban

Taliban er en islamsk fundamentalistisk bevegelse som oppsto i 1994, og som styrte Afghanistan fra 1996 til 2001 – og igjen fikk kontroll over landet i 2021.

Taliban ble beryktet for sitt brutale styre basert på en streng tolkning av sharia, hvor vestlige kulturelle uttrykk er forbudt, kvinners frihet er svært begrenset og selv mindre forbrytelser kan resultere i dødsstraff ved blant annet steining.

Kilder: Store norske leksikon Reiseråd fra US State department 21. desember 2023 Informasjon fra Åpne Dører i forbindelse med World Watch List 2023

For snart 30 år siden kom Anna Hampton sammen med mannen til Afghanistan.

Den amerikanske kvinnen heter egentlig noe annet, men bruker pseudonymet når hun holder foredrag, skriver bøker eller uttaler seg offentlig blant annet om situasjonen i Afghanistan.

I september deltok hun på et symposium på Fjellhaug og holdt et foredrag om å håndtere frykt og risiko.

– Jeg har, sammen med min familie, levd i Afghanistan under Taliban.

– Vi hadde et nyfødt barn. Jeg ble regelmessig utsatt for seksuell trakassering. Vi ble truet med kidnapping, forteller Hampton.

Hun sier at familiens ønske var å gi mennesker hjelp, men spurte seg likevel hele tiden «Når bør vi bli» og «Når må vi dra?»

Etter flere år utenfor Afghanistan, reiste hun og mannen tilbake igjen på et kort opphold høsten 2023. Men det tok ikke mange ukene før Taliban banket på døra midt på natta.

– Verre i Afghanistan«Anna Hampton» er fra USA og bruker pseudonym av sikkerhetshensyn. Hun er gift, har voksne barn, og også en doktorgrad om hvordan håndtere risiko i et kristent perspektiv. Hampton har bodd en rekke år i Afghanistan og i Tyrkia.Foto: Illustrasjon

– Men min overbevisning er at når mørket øker, så øker også muligheten for evangeliet enda mer. Vi ser at kirken vokser både i og utenfor Afghanistan.

GÅTT UNDER JORDEN

I august 2021 tok Taliban igjen kontroll over Afghanistan – 20 år etter at en USA-ledet invasjon fjernet det islamistiske styresettet.

En stund var det usikkerhet om Taliban var mer moderate i 2021 enn i 2001, men på Åpne Dørers forfølgelsesliste for 2022 var landet for første gang øverst på listen over land der kristne i størst grad utsettes for forfølgelse. Året etter var landet på åttendeplass.

Men det skyldes ikke at forfølgelsen har avtatt, men snarere at de få kristne som finnes i landet, har gått helt under jorden.

– Det betyr at det også er vanskelig å vite hvor mange kristne som faktisk finnes i landet.

– Verre i AfghanistanPer Birkeli er daglig leder i Norea MediemisjonFoto: Misjonssambandet

– The Joshua Project bruker tallet 4200. Sat-7 mener det kan være 10 000, sier Per Birkeli, daglig leder i Norea Mediemisjon.

Sat-7 har i en årrekke lagd tv-programmer som blant annet når afghanere. Norea er en av partnere i Sat-7.

FARLIG FOR UTLENDINGER

Rett før jul kom det amerikanske utenriksdepartementet med en særlig sterk advarsel imot all reisevirksomhet til Afghanistan. Begrunnelsen var blant annet at Taliban har «trakassert og arrestert nødhjelps- og bistandsarbeidere ».

– Den største forskjellen ved å være i Afghanistan nå sammenlignet med for en del år siden, er at antall utlendinger er blitt færre, sier Anna Hampton til Utsyn.

I sin uttalelse fra 21. desember 2023 understreker det amerikanske utenriksdepartementet at det ikke er mulig å gi noen hjelp til amerikanske statsborgere i landet.

– Alle som driver nødhjelp merker økt oppmerksomhet fra Taliban, men vi vil vende tilbake når muligheten byr seg for å bidra med åndelig hjelp. 

FÅ LYSPUNKT 

Ifølge Per Birkeli i Norea har også Sat-7 inntrykk av at situasjonen i Afghanistan er verre enn noen gang. 

– Kvinner er nylig blitt utestengt fra parker og treningssentre. De er forpliktet til å dekke ansiktet. Jenter får ikke lov å gå på skole lenger enn til sjette klasse. Det ser også ut til at barneekteskap blir mer og mer utbredt.

– Det er vanskelig å finne lyspunkt, sier Birkeli. 

KRISTNE FLYKTNINGER 

Likevel er han ikke i tvil om at Sat-7 gjør en positiv forskjell, og at de satellittbaserte programmene faktisk når frem. Det fremgår også av henvendelser og tilbakemeldinger til kanalen. Noen få personer gir også respons på sosiale medier, men det er samtidig risikofylt. 

– Vi fikk nylig et brev fra en kristen mann som skrev at hans første tanke etter at Taliban kom til makten, var å forlate landet så fort som mulig. Men det lyktes ikke. Så takket han Sat-7 for programmene og fortalte at han ønsket å bli i landet og gjøre en positiv forskjell, sier Birkeli. 

Han forteller også at det kommer rapporter om at afghanske flyktninger blir kristne. 

– En pastor som vi har kontakt med, og som jobber i et land i Sentral-Asia, fortalte at det ble døpt 20 afghanere bare i august. 

Powered by Cornerstone