Anne Waldeland er en av mange barn som finner veien til Brusand barnelag
Anne Waldeland er en av mange barn som finner veien til Brusand barnelag (Foto: Heidi Klingsheim)

Stort barnelag i liten bygd

Andakt, 4-hjuling, loddtrekning, hobbyaktiviteter og godt fellesskap. «Alle» barn på Brusand kommer til barnelaget hvor primus motor nylig fikk frivillighetspris.

Tekst: Heidi Klingsheim
Publisert: 02.02.24 KL. 07.00.
Oppdatert: 22.02.24 KL. 08.37.
  • Forlagshuset Lunde
    Annonse

Frådende bølger fra Nordsjøen velter innover den lange sandstranden på Brusand, i søre enden av Jæren. Det er mandag kveld, surt og kaldt, men på Brusand bedehus er det lyst og varmt - og fullt av liv.

I gangen sitter Ann-Elin Mæland med laptop’en oppslått, og barna strømmer på for å registrere seg.  

– Jeg har vært med i barnelaget siden jeg selv gikk her, forteller Ann-Elin.  

– Opplegget er faktisk ganske likt den dag i dag som da jeg gikk her for 25 år siden, smiler hun.

Hun er andre generasjons frivillig i barnelaget, pappa Laurits Stokkeland er en av drivkreftene i barnelaget fremdeles.  

– Pappa gikk her da han var liten, og opplegget var ganske likt da også, ler hun.   

SAMLER MANGE 

Opplegget er en av nøklene til suksessen med Brusand barnelag. For det må kalles en suksess når en liten plass med cirka 440 innbyggere (kilde: Wikipedia) samler gjennomsnittlig 100 barn til barnelag annen hver mandag. Noen barn kommer riktignok fra nærliggende plasser, men med kort kjørevei til Brusand. Hanna Regine Austbø (8) og Alette Mæland (9) er superfornøyd med barnelaget.  

Stort barnelag i liten bygdHanna Regine Austbø (8) og Alette Mæland (9)Foto: Heidi Klingsheim

– Det kjekkeste er at det er så mye å gjøre her, sier Hanna Regine. – Vi lærer om Jesus og folk i Bibelen, og så synger vi.  

– Vi har lært at Jesus var jøde, og masse om kristendommen, skyter Alette inn.  

Stort barnelag i liten bygdRuben StokkelandFoto: Heidi Klingsheim

Ruben Stokkeland (8 1/2) kommer bort og avbryter ivrig: – Det beste jeg vet er maten!  Men det er veldig kjekt på hobbygruppa også, forteller han ivrig, og legger til:

– Det er steinkjekt her!  

FJERDE GENERASJON 

Det begynner å fylles i møtesalen, cirka 80 barn prater, ler og venter forventningsfullt.  

– I dag skal de på matgruppen lage småkaker og figurer av frukt, sier Audny Austbø fra kjøkkenet, og vrir opp vaskefillen.

Stort barnelag i liten bygdAudny AustbøFoto: Heidi Klingsheim

Hun har også trått sine barnesko i barnelaget.  

– Jeg gikk her da jeg var liten, og da våre barn ble store nok til å gå her, ble jeg og mannen min med som ledere.

– Nå er barna voksne, og nå er vi ledere for barnebarna som kommer, smiler Audny.  

Av de som var med å starte barnelaget på 1960-tallet, er hennes far, Asbjørn Stokkeland, den eneste som lever i dag. Lite visste de om hvor stort det skulle bli, og at det skulle vare i generasjoner etter dem.  

Stort barnelag i liten bygdRonja ToppdalFoto: Heidi Klingsheim

På vei inn til møtesalen treffer vi Ronja Toppdal (8), hun vil rekke starten av møtet, for da synger de alltid sangen «Jeg vil være med å si det høyt til alle», og den liker hun så godt.  

– Men utenom det, liker jeg at vi har utlodning hver gang, det er veldig kjekt, sier hun muntert, før hun smetter inn og finner en ledig stol. 

– Då ska me begynna! Det er Siw Olrun Stokkeland som tar ordet og får raskt ro i salen. –Vi skal starte med å synge noen sanger, først skal vi ta «Jeg vil være med å si det høyt til alle». Ronja smiler.  

Bakerst i salen sitter en gjeng ungdommer, de er noe roligere enn sine yngre lagsmedlemmer. De er tiendeklassinger og hjelpeledere, noen av dem er med hver mandag det er barnelag. Ungdommene har som oppgave å varme opp firehjulingene som de største barna får kjøre på sin gruppe. De kjører på gården til Siw Olrun og Laurits Stokkeland, fem minutter fra bedehuset.  

VELSMURT MASKINERI 

Andakten er i gang og handler om Saulus som møtte Jesus i lyset ved Damaskus. Det er helt stille i salen.  

Stort barnelag i liten bygdAndakt og sang er viktig på barnelaget.Foto: Heidi Klingsheim

Etter noen sanger, skal barna ha aktiviteter. De går til forskjellige grupper, hobby, matlaging, sløyd, bingo og brettspill. Ledere er på plass, og det hele fortoner seg som et godt og velsmurt maskineri.  

 – Vi har ikke problem med å få ledere til å være med, smiler Siw Olrun.

– Vi trenger nesten ikke spør engang, de melder seg selv. Vi kunne aldri ha drevet på denne måten med så mange barn, uten alle lederne, forteller hun, og legger til – Vi har ungdommer, voksne og eldre med, og har et godt ledermiljø.  

Stort barnelag i liten bygdThomas Friestad har funnet fram dagens lodd.Foto: Heidi Klingsheim

Det er tid for loddsalg og utlodning. Ivrige barnehender holder rundt mynter og sedler, som utveksles med «årer», trepinner med loddnummer på. En ivrig 6-åring sitter klar, og viser frem «årene» sine. Thomas Friestad (6) tror han har gått lenge i barnelaget, men må tenke litt etter.  

– Jeg har gått her i 16 år, tror jeg.  

Han tenker seg nøye om, førsteklassingen. 

– Det kan være 18 år, sier han alvorlig. Han speider etter pappa, han må sitte ved siden av og hjelpe med loddene. Tall er ikke så lett. 

MILJØ FOR ALLE 

På gangen begynner foreldre å komme, det står kaffe klar til dem på bordet. Pappa Kristian Skårland skal hente datteren.  

– Dette er et utrolig bra tilbud. Her kommer barna til kjekt opplegg, de lager ting, synger kristne sanger, hører om Jesus og spiser kveldsmat, sier han.

– Det er helt unikt at de klarer å samle denne gjengen med barn gang etter gang. Det er jo over 100 barn her på barnelaget!  

– Her er det et godt miljø, mange flotte ledere, så ingen trenger har betenkeligheter med å sende barna sine til bedehuset, smiler han. 

Basaren er slutt, og kveldsmaten rundt langbordet er siste post på programmet. De 90 minuttene med barnelag over, og eneste person i møtesalen er Rune Stålesen, som rydder stoler på plass.  

– Jeg er med som leder, men jeg går ikke på bedehuset til vanlig. Jeg har vel en «barnetro+», smiler han.

– Jeg tror det er viktig at barn får en kristen tro når de er små, at de får høre om Gud og Jesus, slik at de kan ta et valg når de blir eldre.  

Han retter på stolrekkene. 

 – Her på barnelaget er det et inkluderende miljø, og her trives alle, uansett alder, og det er en glede å få være med her, smiler han. 

FRIVILLIGPRIS 

Stort barnelag i liten bygdLaurits Stokkeland er primus motor i barnelaget, og fikk «Frivilligprisen 2023» av Hå Kommune for innsatsen.Foto: Heidi Klingsheim

– Nå er det kake! Det er Siw Olrun som roper, og lederne samles etter enda ett barnelag. Siw Olrun og mannen Laurits Stokkeland er primus motor for barnelaget, og innsatsen deres er lagt merke til, langt utenfor bedehusets vegger.

I desember 2023 fikk Laurits «Frivilligprisen» fra Hå kommune for sin innsats på bedehuset, og spesielt i barnelaget. «Ein raus og inkluderande person… Laurits er «limet», og det er svært sjeldan han ikkje er på plass», står det fra kommunen til gulrotbonden. Prisen deler han med kona Siw Olrun og alle lederne på barnelaget.  

 – Denne prisen kunne gått til alle her inne, avslutter Laurits.  

Men ingen er enig i det.  

Powered by Cornerstone