Sendt bort har opprettet en egen hjemmeside
Sendt bort har opprettet en egen hjemmeside (Foto: Skjermdump/Illustrasjon Lene Ask)

Misjonærbarn ønsker oppreisning

Misjonssambandets beklagelser har ikke strukket til. Det mener misjonærbarna som står bak den nyopprettede organisasjonen Sendt bort.

Tekst: Ragnhild Tegle
Publisert: 25.01.24 KL. 03.41.
Oppdatert: 22.02.24 KL. 06.41.
  • Forlagshuset Lunde
    Annonse

Til NTB sier en av de tre grunnleggerne av organisasjonen og talsmann, Jarle Naustvik, følgende.

— Sendt bort skal tilby et fellesskap og et nettverk for misjonærbarna, samt gi veiledning for gruppens medlemmer. Vi søker å inngå en konstruktiv dialog med Misjonssambandet om hvordan vi kan få til en konkret handlingsplan og verdig oppreisning.

Skuffet over tiltak

På Sendt bort sin hjemmeside har pådriverne blant annet lagt ut IRIS-rapporten som Det Norske Misjonsselskapet og Misjonssambandet bestilte i 2009. Rapporten presenterer en undersøkelse utført blant tidligere misjonærbarn. Den kan blant annet fortelle om urovekkende opplevelser barna hadde knyttet til opphold på internatskoler og følgende psykisk utfordringer i voksen alder.

Hjemmesiden siterer Misjonssambandets generalsekretær fra 2009, Ola Tulluan, sin reaksjon på rapporten. De mener ordene hans ikke har svart til tiltakene Misjonssambandet har iverksatt i ettertid. På spørsmål om funnene responderte Tulluan med følgende.

— Vi kan ikke ha det slik at barn blir ofret på misjonens alter. Derfor må vi ta opp hele komplekset om hvordan kallet blir formidlet, sa den sittende generalsekretæren i 2009.

Én sterk stemme

Organisasjonen sier på hjemmesiden at de ønsker å forenes til én sterk stemme, slik at Misjonssambandet ikke lenger kan overse deres anliggende. Nåværende generalsekretær, Gunnar Bråthen sier til NTB at de på nytt vil forsøke å komme til en felles forståelse av hvordan de vonde erfaringene deres bør håndteres.

— Vi har invitert dem til en samtale og skal ha denne om noen dager. Da tenker jeg at vi får anledning til å høre hva de sier og tenker. Så får vi ta det derfra, sier Bråthen.

Venstrepolitiker reagerer

Venstrepolitikeren Abid Raja ønsker å ta opp internatskolepraksisen med Stortingsrepresentant Kjersti Toppe.

— Jeg ønsker å høre hva kirkeminister Toppe tenker om sakene som har kommet fram, sier Raja til NTB.

Raja mener å se et eksempel på hvordan barn har blitt utsatt for religiøs kontroll. Han vil derfor vite hvor mye penger staten har gitt til Misjonssambandets virksomheter og hvordan staten påfølgende fulgte opp finansieringen, som blant annet gikk til internatskolene.

Stiller seg bak podkast

Utover referanse til Lene Ask sine bøker om misjonærbarn, lenker Sendt bort sin hjemmeside til den nylig lanserte podkasten Misjonærbarna, laget av forfatter Øystein Stene. Historiene som fremkommer her, sier Sendt bort bare er noen få blant flere tusen fortellinger om hvordan barn ble offer for en usunn kallsforståelse.

— Desto flere vi blir desto sterkere stemme vil vi få, sier hjemmesiden som oppfordrer misjonærbarn til å ta kontakt og til å dele sine historier.

Nåværende kompensasjonsordninger

Fungerende leder for personalavdelingen, Ragnhild Myren, sier til Dagen at Misjonssambandet på nåværende tidspunkt har to kompensasjonsordninger de tilbyr misjonærbarna.

— Den ene ordningen tilbyr gratis reise tilbake til misjonslandene hvor de vokste opp, i forsøk på å bidra til bearbeiding av traumer, mens den andre ordningen gir støtte på inntil 40 000 kroner til psykiater eller psykolog.

Dette er blant tiltakene Send bort sine 200 medlemmer mener ikke er gode nok. Utover en bedre kompensasjonsordning ønsker organisasjonen å tilskrive Misjonssambandet en større del av det moralske ansvaret for kallsutøvelsen, mange misjonærbarn mener deres foreldre, misjonærene, urettmessig har måttet bære på vegne av Misjonssambandet.

Vil avklare juridisk ansvar

Organisasjonen som ble opprettet den 19. desember i fjor, siterer Misjonssambandets generalsekretær fra 1982-2001, Egil Grandhagen, sitt utsagt fra 2009.

— Foreldrene til internatbarna på misjonsorganisasjonenes skoler i utlandet kan ikke klandres.

I NRK sin Brennpunkt-dokumentar om misjonærbarn fra 2009, vedgikk Grandhagen at Misjonssambandet sitt system la opp til en særskilt praksis.

— Slik systemet var måtte misjonærene sende barna fra seg til internatskolene når de var ute i tjeneste, sa Grandhagen til NRK.

Sendt bort er på hjemmesiden tydelig på at de blant annet ønsker å avklare de juridiske følgende av et slikt system, ovenfor sine medlemmer. De håper å inngå en konstruktiv dialog med misjonsorganisasjonen de sier har utsatt dem for gjentakende omsorgssvikt under oppveksten.

— Herunder å avklare det juridske ansvaret for påført systematisk og gjentagende omsorgssvikt under oppveksten, samt mangelfull håndtering i ettertid, presiseres det på hjemmesiden.

Powered by Cornerstone