Ketil Jensen, leder i Forlagshuset Lunde
Ketil Jensen, leder i Forlagshuset Lunde (Foto: Simon Berg)

Stort underskudd for Lunde

Forlagshuset Lunde gikk med omkring en og en halv million i underskudd i 2023. – Vi satset mye på markedsføring og mange titler solgte godt, men totalt sett gikk dessverre salget litt ned. I tillegg økte kostnadene mye, sier forlagssjef Ketil Jensen.

Tekst: Espen Ottosen
Publisert: 29.01.24 KL. 11.00.
Oppdatert: 22.02.24 KL. 08.43.
  • Forlagshuset Lunde
    Annonse

Den klart største aksjonæren i forlagshuset Lunde er Misjonssambandet, men også Normisjon og Imf har en eierandel i forlaget. Forlaget utga omkring 30 titler i 2023 – fordelt på utgivelser fra Lunde Forlag, Luther Forlag, Veritas Forlag og Sambåndet Forlag. I tillegg eier Forlagshuset Lunde Norsk bibel.

– Flere av bøkene våre har solgt godt. Hverdagslykke av Irene Krokeide Alnes og Farlige for fienden av Olof Edsinger ble utsolgt før jul. Boken 17 grunner til at jeg tror på Gud av Rune Tobiassen ble trykket i hele tre opplag. Men særlig mot slutten av året ble salget lavere enn forventet, sier Ketil Jensen som overtok som forlagssjef 1. august 2022.

Doblet underskudd

Sammenlignet med 2022 forteller det foreløpige årsregnskapet til Forlagshuset Lunde om en liten salgsnedgang i 2023.

Når kostnadene økter betydelig, blir resultatet en dobling av underskuddet – fra omkring 750 000 kroner i 2022 til omkring halvannen million i 2023.

– Vi opplever at vi nå har en dyrtid der mye er blitt mer klart mer kostbart i 2023. Så har vi bevisst valgt å være langt mer synlige utad som forlag denne høsten. Men markedsføring har også en kostnadsside, og dessverre ble ikke resultatet i 2023 en salgsøkning, men vi håper at noen av satsningene vi betalte for i 2023 kan få en effekt fremover, sier Jensen.

Bokbutikker i forsamlinger

– Hva tenker du at bør gjøres for å utviklingen?

– Vi må se etter nye måter å komme ut med bøkene våre.

– I fjor startet vi sammen med Bok og Media i Oslo å etablere «BokMagasin» i flere større forsamlinger og menigheter rundt i Norge. Her stilles det ut bøker og det finnes en selvbetjent kasse. Vi tror det kan ha stor effekt på salget siden det er blitt færre kristne bokhandlere de siste årene, sier Jensen.

Rett før jul ble det kjent at Ketil Jensen snart vil overta som leder for Misjonssambandet Norge. Stillingen som forlagssjef har vært lyst ut, og det arbeides det nå med å finne Jensens etterfølger.

Powered by Cornerstone