Øystein Stene står bak den nye podkasten om misjonærbarn i Misjonssambandet.
Øystein Stene står bak den nye podkasten om misjonærbarn i Misjonssambandet. (Foto: Gyldendal)

Vil fortelle misjonærbarns historie

Misjonærbarna vil fortelle barnas egne historier og rette søkelys på Misjonssambandets håndtering av kritikk. Øystein Stene har laget podkasten som slippes i dag, og hvor også Endre Stene bidrar.

Tekst: Anders Artmark Aanensen
Publisert: 17.01.24 KL. 07.30.
Oppdatert: 24.04.24 KL. 07.21.
  • Annonse - FiH
    Annonse

Misjonærbarna

Kom på strømmetjenesten Fabel 17. januar.

Podkast over syv episoder på rundt 30 minutter hver.

Laget av Øystein Stene og produsert av Gyldendal.

Episodene har overskriftene: «Kallet», «Offeret», «Opprøret», «Beklagelsen», «Rettssaken», «Fallet» og «Erkjennelsen».

Podkasten Misjonærbarna kommer på Fabel – en av Norges største strømmetjenester av lydbøker. Den består av syv episoder på omtrent 30 minutter hver. Utsyn har ikke fått tilgang til å høre noe av podkasten på forhånd.

12 misjonærbarn

– Podkasten følger flere spor. Det ene er noen av misjonærbarnas historie og erfaringer. Det andre er å fortelle historien om hvordan Misjonssambandet har forholdt seg til disse gjennom noen tiår. I tillegg er det fortellingen om Norges største misjonsorganisasjon, sier forfatter og dosent ved Kunsthøgskolen, Øystein Stene.

Han forteller at 12 misjonærbarn har medvirket – 11 av dem er barn av misjonærer sendt ut av Misjonssambandet.

– I tillegg har jeg snakket med og intervjuet mange andre internt og eksternt i organisasjonen – misjonærbarn, misjonærer, journalister som har fulgt sakskomplekset, generalsekretæren og andre. Folk i Misjonssambandet har stilt villig opp og fortalt, men det er uheldig for podkasten at vi ikke har fått noen i tale som har vært med og behandlet sakene til misjonærbarna som forteller sin historie, sier Stene.

Vil fortelle misjonærbarns historiePodkasten Misjonærbarna består av syv episoder..Foto: Skjermdump Fabel

– Enorm motstand

Forfatteren forteller at han lenge har hatt lyst til å lage noe om problemstillingene rundt misjonærbarn, men at han egentlig hadde lagt ideen fra seg da Lene Ask ga ut sin bok om misjonærbarnas historier i 2021.

– Men det virket ikke som den ble fanget opp av Misjonssambandet eller skapte en samtale om hvorfor barna ble behandlet som de ble. Derfor tok jeg opp ideen igjen, sier han.

Øystein Stene har offentlig kritisert Misjonssambandets håndtering av varslingssakene mot ledelsen, som blant annet hans bror Endre Stene stod bak. Det sammen med flere mediesaker om tidligere misjonærbarn i Misjonssambandet gjorde at organisasjonen kom i søkelyset i podkasten.

– Det har vært noen spesielt betente problemstillinger knyttet til misjonærbarna i Misjonssambandet, og mange av dem har vært synlige offentlig.

– Jeg tror det har flere årsaker, og jeg tror at Misjonssambandet har forholdt seg til misjonærbarnsaken på en måte som har skapt mer bråk, sier Øystein Stene.

– Jeg opplevde også at den enorme motstanden Endre møtte etter sin kritikk viser at Misjonssambandet har vanskelig for å forholde seg til de vanskelige tingene og kontrære stemmer. Det ville jeg gjerne finne ut årsakene til, sier Stene og understreker samtidig at han ikke vil påberope seg nøytralitet i saken.

– Ikke nøytral

Han er også klar på at podkasten ikke er et forsøk på å skape nøytral journalistikk.

– Vi har diskutert i redaksjonen min rolle som bror til kanskje den sterkeste kritikeren av Misjonssambandets ledelse noen gang. Det er vi åpne om i podkasten, og Endre er en av flere stemmer som ytrer seg. Podkasten kan sikkert betraktes som et debattinnlegg, og jeg er jo kritisk til Misjonssambandets behandling av vanskelige saker.

– Samtidig håper jeg at kritikken blir ytret på en respektfull og veldokumentert måte. Jeg har vokst opp i Misjonssambandet og har respekt for misjonsfolket.

Han frykter at organisasjonen vil gi en respons som henger seg opp i små faktafeil han mener er uunngåelige i en nesten fire timer lang podkast, eller møter den med taushet.

– Det sier jeg på bakgrunn av hvordan jeg har erfart at Misjonssambandet har forholdt seg til kritikk og uro de siste årene, sier han.

Samtidig har han et håp om at «Misjonssambandet viser seg fra sin beste side» og at podkasten bidrar til bevisstgjøring og samtale i organisasjonen.

– Jeg har stor forståelse for at noen kan oppleve enkelte ting sårende og kanskje også provoserende.

– Men jeg håper misjonsfolket er interessert i å delta i samtalen og reflektere over misjonærbarnas opplevelser og hvordan de er blitt møtt i etterkant, og hva det er et symptom på. Jeg håper at en større del av misjonsfolket lar det synke inn hvordan mange misjonærbarn har hatt det og forholder seg til det. Det kan være helende for mange mennesker om sårene og traumene blir tatt på fullt alvor, sier Stene, og legger til:

– Mange misjonærbarn har sagt at måten Misjonssambandet forholdt seg til dem på, har vært like traumatiserende som de opprinnelige opplevelsene.

– Ryddig samtale

Vil fortelle misjonærbarns historieGeneralsekretær Gunnar Bråthen erkjenner at ikke alle misjonærbarna fikk god nok oppfølging av organisasjonen.Foto: Ragnhild Tegle

Generalsekretær i Misjonssambandet, Gunnar Bråthen, har ikke fått høre noe av innholdet i podkasten – utover de åtte minuttene som ble resultatet etter to timers intervju av Øystein Stene.

– De kom til mitt kontor i slutten av november, og vi hadde en ryddig og grei samtale. Ellers vet jeg lite om innholdet i podkasten – utover at jeg ble informert om at konflikten mellom Endre Stene og Misjonssambandet blir omtalt. Men jeg forstod ut fra spørsmålene at det er de vanskelige sidene ved livet som misjonærbarn som blir tatt opp, sier Bråthen.

– Hvorfor takket du ja til å bidra i podkasten?

– Jeg ønsker å være åpen om det vi holder på med – også vår historie. Jeg tenkte at vi ikke har noe å skjule, så da takket jeg ja til å bli intervjuet.

– Hva tenker du om at Øystein Stene lager denne podkasten etter å ha vært engasjert i Endre Stenes varslinger og selv kritisert organisasjonens ledelse?

– Jeg er spent på i hvilken grad det vil prege podkasten, og håper at de gjør en journalistisk ryddig jobb. Utover det må Øystein Stene svare på hvilken betydning det har for innholdet i podkasten.

Oppfølgingen

Han erkjenner samtidig at det er misjonærbarn som ikke har fått den oppfølgingen de skulle hatt av Misjonssambandet.

– De siste 10–20 årene har vi fått en ny type kunnskap om det å være misjonærbarn som vi ikke hadde tidligere.

– Vi har sett at adskillelse fra foreldrene har vært vanskelig for mange og påvirket oppveksten – på en slik måte at det har fått konsekvenser for livet videre. Det er vi nok i større grad enn tidligere oppmerksom på.

– Fra IRIS-undersøkelsen i 2009 kom erkjennelsen av at vi har hatt ordninger som ikke har vært bra og fått uheldige konsekvenser. Det har vi forsøkt å følge opp, og jeg tror vi har hatt tiltak som har vært bra, men vi er også gjort oppmerksomme på at det er endel misjonærbarn som ikke har fått den oppfølgingen de skulle hatt. Det er beklagelig, og den prosessen er ikke avsluttet. Vi holder på å følge det opp på ulike vis.

– Tragisk

Han var selv til stede og møtte et titalls misjonærbarn da Misjonssambandet tok initiativ til en misjonærbarnsamling på Modum bad i november.

– Det har gjort inntrykk på meg hvor store negative konsekvenser adskillelsen fra foreldrene for barna på internatskole har – fordi det er fellestrekket i så mange historier, sier Bråthen og legger til:

– Overgrepshistoriene er tragiske uansett om de skjer i våre misjonsland enn her hjemme. Samtidig er nok kombinasjonen av overgrep og adskillelse fra foreldrene ekstra ille. Også mobbing blir mer alvorlig i en slik setting når barna ikke kan komme hjem til foreldrene på kvelden.  

Powered by Cornerstone